sobota 10. května 2014

Det Som Ska Sonans / Za Co Se Pyká

Ne, nebojte nechystám se učit švédsky. Ale poslední dobou mě velmi zaujaly detektivky, a to obecně skandinávské, tuto jsem četla mezi prvními a velmi se mi líbíla, neb nemůžu si pomoct ten švédský mi název zní prostě líp.

Porovnejte švédskou a českou obálku.
 rok vydání: 2009
 spisovatel:  Olle Lönnaeus
 žánr: detektivní
 nástin děje:

Novinář Konrad Jonsson, jehož život se po únosu a zastřelení jeho kolegy pomalu hroutí, se po vraždě svých bývalých pěstounů vrací do vesnice kde vyrůstal, a ze které později utekl, do Tomelille. Potkává zde bývalé spolužáky, přátele i nepřátele, nevlastího bratra a je udiven jak se jejich životy i oni sami změnily. Zatímco čeká až police vyřeší smrt pěstounů, obracejí se jeho myšlenky stále častěji k matce Agnes, původem z Polska, která podle vyrávění místních utekla a nechala jej osudu.
Nejprve je podezdřelým z vražd sám Konrad, poději jsou to dva Albánští mladíci, kteří vlastní zbraň, kterou byli jeho pěstouni zastřeleni. Ale Konrad s pomocí místního novináře a sestry jeho přítele z dětství zjišťují, že na vraždách něco nehraje. Signe a její manžel téměř nic neměli a zprvu se zdá, že neměli ani nepřátele. Vraždy rozviřují klidé vody v městečku a na povrch vyplouvají staré křivy i rasistiské sklony některých obyvatel. Nakonec se ukazuje, že přítomnost má s minulostí společného víc než se zprvu zdálo. A že staré neshody nebyly tak úplně zameteny pod koberec.



Četli jste knihu? Líbila se vám? 
Za vaše názory a kritiky na mou první knižní recenzi budu moc ráda :)

Žádné komentáře:

Okomentovat