čtvrtek 16. října 2014

Mlhy Ölandu

Opět další review na severskou detektivku. Myslím, že tato kniha je jednou z těch známějších, myslím, že jsem dokonce někde četla, že podle ní je i film - ale my samozřejmě víme, že filmy podle knih nejsou nikdy tak skvělé jako ty knihy :'D. Zatím jsem ale neměla to potěšení film vidět.
Tuto knihu jsem přelouskala dost rychle, četla se dobře, a téměř do úplného konce se nedalo určit kdo byl vrahem, stopy vedly jednou tam a jindy zase jinam, a upřímně jsem vážně nečekala, že vrahem byl ten kdo jím byl.



rok vydání: 2011
spisovatel: Johan Theorin
žánr: detektivní drama
nástin děje:
Téměř před dvaceti lety beze stopy zmizel malý Jens. Jeho matka Julie se z toho, zdá se, dodnes nevzpamatovala. Její pomalé umírání v Göteborgu, přerušil až telefonát jejího otce Gerlofa [:Jérlofa] dosud žijícího na Ölandu, kterému přišla poštou dětská botka se zaschlou krví. 
Julia se tedy vrací Öland a potvrzuje podezření, že botka patřila Jensovi. 
Jak se zdá je v jeho zmizení mnoho nesrovnalostí. V den kdy zmizel byla velká mlha, mlha, která se nad Öland snáší pouze jedenkrát za rok, podle botky zřejmě nezmizel dobrovolně a jestli jej někdo skutečně unesl musel vědět, že zrovna ten den mlha padne. 
Příběh se komplikuje vraždou Gerlofova přítele, který před svou smrtí shodil do kamenolomu, kam posléze spadl i on, sochu, které říkali Nilsův kámen. Co tím chtěl sdělit? Stopy zdánlivě vedou k Nilsu Kantovi, muži který měl zemřít několik let před Jensovým zmizením, ale co když někteří mrtví nejsou tak úplně připraveni odejít?


Četli jste knihu nebo viděli film? Líbila se vám? 
Za vaše názory a kritiky na tuto recenzi budu moc ráda :)

Žádné komentáře:

Okomentovat