středa 4. února 2015

Himmeli

Vím, že už máme po Vánocích, ale když jsem na to téma narazila nemohla jsem odolat.
 

ZDE jsem našla návod jak si vytvořit vlastní himmeli náušnice. Potom stačilo zagooglit a vykoukla na mě spousta fantastických geometrických závěsů i návodů jak je vytořit.


 Jsem si jistá, že i pokud jste výraz himmeli neslyšeli tyto geometrické deokorace jistě budete znát.


Jedná se o tradiční finské původně vánoční dekorace ze stébel slámy, které se zavěšovaly nad vánoční stůl aby byla dobrá úroda - čím složitější obrazec, tím větší úroda.







Jak zmínila Andy výraz himmeli pochází pravděpodobně ze švédštiny nebo němčiny, kde označuje nebe. Což poupravím: tento výraz je germánský (švédština i němčina jsou germánskými jazyky) a skutečně znamená nebe, jelikož ve finštině slova až na výjmky  končí v nominativu na samohlásku, muselo se německé slovo pofinštit, čehož bylo docíleno přidáním koncovky -i a tím vzniká > himmeli

Doufám, že po trošce historie neusnete, ale je opravdu zajímavá. I když se jedná pouze o překlad ZDE originální článek.

Nejprve se tyto dekorace objevily v jihozápadním Finsku - nejblíže oblastem obývanými germánskými kmeny- odkud se později rozšířili směrem na sever až k Oulu a Karjale.
Předpokládá se, že ideálem himmeli bylo docílit zdobnosti a okázalosti jakou měly tehdejší kostelní lustry. Už jsem zmínila, že měla také zajiš´tovat úrodu a sklizeň byla zajištěna jejím umístěním i do dalších místností nebo na střechu domu, kde musela být ponechána až do poloviny léta.
Její připravou byla pověřena mládež, nejčastěji dívky.
Narozdíl od dnešních byly původní himmeli ze silné slámy -bylo nutné aby udržely i svíčky.
Někdy se také používaly jako výzdoba při svatebních hostinách, kde byla tradiční sláma dozdobována papírem a kuličkami ze zrcadloviny.
Po roce 1800 se na tuto tradici poněkud zapomělo. A tak v letech 1930 a 1940 začaly ženské organizace návody k jejich výrobě a snažili se o jejich opětovné využívání. I přesto se lidé vyhýbají tradici vytvářet himmeli.
Dříve se také každé vánoce vytvářelo himmeli znovu. Dnes se s nimi zachází podobně jako u nás s vánočními kuličkami - jsou vždy pečlivě zabaleny a uschovány na další rok. V zásadě, ale himmeli není pouze vánoční dekorace a může být ke stropu místnosti pověšena kdykoli během roku.


1 komentář: