čtvrtek 5. února 2015

Raunebergin päivä

Ahojky! Dneska je ve Finsku Raunebergův den. Tady pro vás mám pár informací a jeden rozkošný recept.

Johan Ludvig Runeberg

* 5. února 1804 Pietarsaari
† 6. května 1877 Porvoo

Je slavný finsko-švédský básník. Jeho báseň Maamme (Naše zem) se stala finskou hymnou. Napsal také Fänrik Ståls sägner (Příběhy praporučíka Ståla) po Kalevale považovaná za největší finskou epickou báseň.


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6a/J-L-Runeberg-1948.jpg


Na jeho den je ve finsku tradiční péc Runebergův dortík, osobně jsem se o něj ještě nepokoušela. Ale recept už mám takže ho napíšu i pro vás. Zdroj receptu

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOR-3syD-baWzIXRo1AZW404y4EIWjO-FEPyLz88CLKPIxnekYikTtwKBCeJd5x0BJHNWYy7UABiARRQfyeiXBNtyVb8aMbWvdxGdZURVFtWnR2IMSIWzD6nucDilGR7ZAn7O3ijsKlJ8X/s576/helmikuu09+113.jpg

Runebergin torttu

Na těsto:
2 hrnky hladké mouky (240g)
1 hrnek mletých zázvorových sušenek (125g)
3/4 hrnku jemně mletých mandlí (60g)
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička sody
1 lžička soli
1 1/2 - 2 lžičky strouhané pomerančové kůry
1 lžička mletého kardamonu
1/2 hrnku plnotučného mléka
1/2 hrnku šťávy z pomeranče
1 lžička madlového aroma
1 hrnek másla (226g)
1/2 hrnku cukru krystal
1 hrnek hnědého cukru
2 lžíce tmavé melasy
3 vejce, pokojové teploty

1. Troubu předehřejme na 180°C. Formičky vytřeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
2. V míse smícháme mouku, mleté sušenky, mleté mandle, prášek do pečiva, sodu, sůl a strouhanou pomerančovou kůru.
3. V další, menší, míse smícháme mléko, pomerančovou šťávu a mandlové aroma.
4. Do mísy na šlehání dáme máslo a oba cukry. Šleháme na střední rychlost cca 4-5 minut. Poté přidáme melasu a šleháme dokud se hmota hezky nespojí.
5. Do máslové směsi přišleháme vajíčka, hezky jedno po druhém a vždy dobře prošleháme.
6. Postupně přidáme sypkou a tekutou směs z bodu č. 2 a 3. Začneme přidáním suché směsi, pak následuje tekutá, pak opět suchá, pak tekutá. Šleháme dokud nebude hmota dobře spojená.
7. Pomocí lžiček nandáme těsto do 3/4 formiček a povrch uhladíme.
8. Dáme péct na 10-15 minut. Když dortík propíchneme špejlí a po vytažení se na ní těsto nelepí, je dortík upečený. Vyndáme je z trouby a necháme 10 minut vychladnout.

Zatímco se dortíky chladí, připravíme sirup:
1 hrnek cukru krystal
1/2 hrnku vody
2 polévkové lžíce rumu
1. V kastrůlku smícháme vodu s cukrem a zahřejeme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
2. Přidáme alkohol a promícháme.
3. Dortíčky vyndané z formy propícháme špejlí a pomocí mašlovačky je pokapeme sirupem.
Malinová poleva:
1 hrnek mražených malin (cca 200g)
4 polévkové lžíce cukru krystal
šťáva z půlky citronu
1/2 lžičky kukuřičného škrobu
1. V kastrůlku zahřejeme maliny dokud nezačnou pouštět šťávu.
2. Přidáme citronovou šťávu, cukr a škrob.
3. Za stálého míchání přivedeme k varu a mícháme, dokud maliny nebudou rozmělněné a hmota začne tuhnout, cca 5 minut.
4. Odstraníme z tepla a necháme vychladit.

Cukrová poleva:
1/2 hrnku moučkového cukru
1 polévková lžíce mléka
1/4 lžičky mandlového aroma
1. Smícháme cukr s mlékem a aromatem. Mícháme dokud nebude mít konzistenci tužší polevy (jako na zdobení perníčků).
2. Dáme do zdobícího sáčku s hladkou špičkou. Hned použijeme.

Finální "sestavení" dortíku:
1. Pomocí nože nebo malého kulatého vykrajovátka uděláme do každého dortíku díru, cca 1 cm hlubokou.
2. Mašlovačkou naneseme na vydlabanou díru sirup.
3. Díru naplníme malinovou polevou.
4. Kolem malin uděláme kroužek z připravené cukrové polevy.
http://farm1.staticflickr.com/154/379710273_04ef4ecaca_o.jpg

Žádné komentáře:

Okomentovat